Stofkuipstraat 7 1531NC Wormer
info@nadort-elektro.nl 075 642 70 49

Verlichting


Goede verlichting is van essentieel belang. Belangrijk is het om je veilig te voelen in het donker en/of sfeer te brengen in je woning. Goede verlichting begint vaak met het maken van een lichtplan. Vaak wordt er een lichtplan gemaakt bij het bouwen/verbouwen van een woning of gebouw. Hierin wordt aangegeven waar welk armatuur zal worden geplaatst. Zo krijgt de opdrachtgever een goede indicatie van het geheel. Bij bedrijven is de lichtopbrengst van belang. Welke maar vooral hoeveel armaturen zijn er nodig om een ruimte van goede verlichting te voorzien. Wij kunnen een 3D lichtberekening maken, waarin aangegeven wordt hoeveel en welke armaturen er nodig zijn.

1. Plattegrond

De bestaande/nieuwe aansluitpunten worden ingetekend op een installatie-plattegrond. Tevens worden alle meubels, ramen en deuren aangegeven op deze tekening.


2. Ruimtes en functionaliteit

Elke woning, kantoorgebouw, fabriek heeft verschillende ruimtes. Elke ruimte heeft ook z’n eigen functie. Denk bijvoorbeeld aan een woning. In de keuken wordt gekookt, bij de eettafel wordt gegeten/gewerkt. In de woonkamer wordt TV gekeken. Voor elke functie is er een andere behoefte. In de keuken willen we goede werkverlichting en in de woonkamer willen we het vaak gezellig hebben. Afhankelijk van de functies wordt er bepaald hoeveel licht er in de ruimte nodig is. Aan de hand van deze gegevens kunnen er passende armaturen worden aangeboden.

3. Armaturen en lichtbronnen

Ieder gebouw is anders; andere vorm, andere bouwstijl en heeft andere eigenaren. Vaak wordt er met de opdrachtgever bepaald welke armaturen zij geschikt vinden. Als deze keuze is gemaakt kunnen we kijken welke lichtbronnen er nodig zijn in welke situatie. Ook is het belangrijk waar en hoe deze lampen worden bediend. Worden de armaturen bediend met een dimmer, schakelaar of misschien wel een tablet. Als de woning nog niet gebouwd of verbouwd is kan hier rekening mee gehouden worden bij het verdere ontwerp van de elektrotechnische installatie.


4. Het lichtplan

Alle gegevens van de vorige stappen worden verzameld en aan de hand van deze gegevens kan de plattegrond worden ingetekend. Hierop zal elk lichtpunt worden aangegeven. Ook zal er door middel van foto’s en kleuren worden aangegeven welk armatuur op welk desbetreffend punt komt.


Lichtplan op maat
Wij kunnen voor u een persoonlijk lichtplan ontwerpen

Gaat u verbouwen? Denk dan eens na over uw verlichting.